Welke risico's zijn er bij het nemen van besluiten? Ik neem je graag mee in hoe we onszelf soms saboteren en slechte besluiten nemen.

6 voorspelbare risico's in besluitvorming

In mijn vorige blog ‘Hoe neem jij GOEDE besluiten?’ besprak ik 6 manieren om tot een goed besluit te komen. Met voldoende energie gebruik je overwegend de afwegingsstijl die het beste bij jouw persoonlijkheid past. Maar het kan ook anders gaan, want elk van deze zes heeft helaas ook een keerzijde. Wanneer we negatieve spanning of druk ervaren saboteren we onbewust het beste in onszelf waardoor slechte besluiten ontstaan. In deze blog licht ik aan de hand van de afwegingsstijlen het ontstaan er van toe.

Welke risico's herken jij bij jezelf?

Efficiëntie slaat door in overcontroleren

Als je vol energie bent neem je het liefst besluiten die de productiviteit verhogen en de efficiency verbeteren. In distress neem je besluiten waarbij de behoefte aan controle doorslaat. Het resultaat is micromanagement wat een verlammende werking heeft wat ten koste gaat van de productiviteit en effectiviteit.

 

Betrouwbaar zijn slaat door in achterdochtig zijn

Als je vol energie bent neem je het liefst besluiten die je waarden en normen ondersteunen en bevorderen. In distress neem je besluiten waarbij een toevlucht wordt genomen tot het wantrouwen van en het overdreven kritisch zijn op anderen. Het effect is een verlammende werking omdat het intimiderend overkomt wat ten koste gaat van jouw geloofwaardigheid en integriteit.

 

Aardig zijn slaat door in pleasen

Als je vol energie bent neem je het liefst besluiten die jouw persoonlijke waarde bevestigen en waarbij je rekening houdt met anderen. In distress neem je besluiten waarbij je je gevoel van eigenwaarde wilt vergroten. Bijvoorbeeld door anderen te willen pleasen en te verstikken met jouw hulp die ze niet willen of nodig hebben. Het gevolg is een verlammende werking met wrok en onenigheid waarbij jij je steeds ongelukkiger gaat voelen.

 

Tijd voor jezelf slaat door in jezelf isoleren

Als je vol energie bent neem je graag besluiten waarbij je jezelf voldoende ruimte en tijd hebt gegeven om vanuit reflectie jouw afweging te maken. In distress trek je je terug en neem je besluiten zonder anderen daarin te betrekken. De consequentie is een verlammende werking omdat je jezelf verder afsluit en isoleert en anderen geen idee hebben wat je doet of waar je bent.

 

Spontaan zijn slaat door in provoceren

Als je vol energie bent neem je besluiten op basis van je spontaniteit en creativiteit. In distress neem je besluiten die eerder provoceren dan verrassen. Het vervelende is dat het een verlammende werking heeft omdat anderen je gaan censureren.

 

Zelfverzekerd zijn slaat door in domineren

Als je vol energie bent neem je zelfverzekerd en overtuigend besluiten die jou uitdagen. In distress neem je besluiten op basis van macht en dominantie. Het resultaat is geen succes en voortvarendheid maar een verlammende werking. Anderen voelen zich niet gemotiveerd zelfstandig te handelen en niet gekend om samen te werken aan het resultaat.

Welk risico herken jij?

Een krachtig leider is zich bewust van zijn/haar eigen gedrag en de risico's bij besluitvorming. Dus merk jij dat je onvoldoende energie hebt dan is het beter om het nemen van een besluit uit te stellen tot het moment dat die energie er wel is.

En dit geldt niet alleen voor jou. Ook anderen in jouw omgeving, bijvoorbeeld je partner, je collega, je leidinggevende, lopen risico's. Wat kan jij dan doen om de kans op slechte besluiten te reduceren?

Wil je hier meer van weten?

Geef je dan op voor een training en ontdek de risico's die gekoppeld zijn aan de verschillende afwegingsstijlen en hoe deze samenhangen met je persoonlijkheid.

Inspired by Next Element

Wil je meer weten of een afspraak maken?

0646852400