Met samen dingen doen bereik je meer, maar samenwerken is niet altijd even makkelijk. Er kunnen zich situaties voordoen die spanningen geven en die ten koste gaan van de teamprestatie. Een optimale samenwerking kan echter alleen worden bereikt als er vertrouwen is. In de teamtraining ligt de focus op elkaar beter begrijpen zodat het onderlinge vertrouwen toeneemt. Verbindende communicatie is de basis om te bouwen aan vertrouwen. Maar hoe goed we het ook doen, waar gewerkt wordt gaat het niet altijd vlekkeloos. Er komen heus wel eens momenten voor dat er toch spanningen en conflicten ontstaan. Hoe minimaliseer je de kans daarop? Allereerst dus door te werken aan het verbeteren van de communicatieve vaardigheden van elk teamlid afzonderlijk, maar ook door elkaar te motiveren en te stimuleren. Een sterk en hecht team ontstaat met elkaar echt begrijpen. Gun je team daarom deze waardevolle wijze van ontwikkelen!
Het gaat er dus om dat je elkaar echt kent, elkaars capaciteiten, kwaliteiten en valkuilen. Door hier bewust gebruik van te maken, om elkaars kracht te benutten, bereik je uitzonderlijke resultaten. Vanuit herkenning werken we samen aan de verbinding, waardoor er een win-win situatie ontstaat, waarin medewerkers zowel individueel als samen meer bereiken. Zo zet je jouw organisatie op voorsprong.
Uiteindelijk gaat het over het versterken van samenwerking én het bevorderen van het zelfsturend vermogen. Belangrijk uitgangspunt is dat teams eigenaarschap leren nemen en veerkrachtig weten mee te bewegen bij veranderingsprocessen. Alleen dan gaan teams blijvend anders functioneren en beter presteren. Samen bepalen we de juiste koers, versterken we de communicatie en motivatie en gaan we voor meer plezier en resultaat!
Je wilt een werkomgeving creëren waarin jouw medewerkers floreren en waar ze zichzelf kunnen zijn. Het Process Communication Model (PCM) helpt je te begrijpen wat nodig is om het beste uit jezelf en je team te halen. Vanuit dat bewustzijn leren ze hoe ze voorkeuren van hun collega’s herkennen en hoe ze hun communicatiestijl daarop kunnen aanpassen om écht contact te maken. En zo draagt je team bij aan een cultuur waar verschillen worden gevierd - en benut. Elke dag weer.
In een teamtraining komen diverse onderwerpen aan bod. Het training start met het verkrijgen van inzicht in eigen voorkeursgedragingen en die van de andere teamleden. Wat betekent dat voor de communicatie om elkaar echt te horen en te begrijpen zonder dat dit spanningen oproept. Verder wordt er gefocust op de verschillende communicatieve voorkeurstijlen en hoe je die adaptief kan inzetten om met iedereen in verbinding te komen. Maar ook leer je stressgedrag te signaleren en hoe je miscommunicatie kan ombuigen naar positief contact en nog veel meer.
Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.