Elke ouder kent zijn eigen kind het beste, maar ook heeft iedere ouder wel eens voor een dilemma gestaan dat je kind niet doet wat je had afgesproken. Je vraagt je dan af of je duidelijk bent geweest, want het lijkt wel of je tegen een muur praat. Als ouder probeer je dan nogmaals een gesprek aan te gaan, maar wat je ook doet of zegt, je merkt en voelt dat er geen verbinding is. Je raakt er door gefrustreerd en je voelt dat er spanningen zijn. Mogelijk heeft dit ook geleid tot conflicten. Hoe kan zoiets nou ontstaan en wat kan je als ouder doen om je kind beter te begrijpen?
Alle mensen zijn uniek en ook denken en communiceren ze niet op dezelfde wijze. Dat speelt ook in de relatie en communicatie tussen ouders en kinderen. De één denkt en uit zich bij voorkeur op een rationele wijze, de ander doet dat meer vanuit zijn of haar gevoel, terwijl iemand anders bij voorkeur vanuit zijn of haar opvattingen communiceert. Er zijn er ook die vooral reflectief zijn, die je niet zo veel hoort en het heerlijk vinden om zich terug te trekken. Ook heb je er die vooral denken en communiceren vanuit actie of die bij voorkeur reactief van aard zijn. Dit wetende is de hamvraag: ‘Maar wat kan ik doen om mijn zoon of dochter echt beter te begrijpen en hoe kan ik in met mijn kind in verbinding komen?’
Door je de kennis van het Process Communication Model je eigen te maken, te laten integreren in jouw leven krijg je inzicht in je eigen gedragingen en communicatiestijl als ook die van anderen. Ook krijg je een beeld bij het ontstaan van miscommunicatie en stress en hoe je dat kan reduceren door dit om te buigen naar positief contact. Je krijgt handvatten aangereikt hoe je echt contact kunt maken met je zoon of dochter, dat je weet wat werkt om in contact te komen, en nog veel meer. Het geeft je zoveel voordelen die verder reiken dan de gezinssituatie.
Geef je op voor de basisvaardigheidstraining PCM®.