Waar moet je vooral op letten in tijden van crisis?

Een crisis, van welke aard dan ook, gaat altijd gepaard met stress. Daarom is het zo lastig om iedereen te bereiken.

Hoe zit het met onze communicatie in Corona-tijd?

Die lock-down en ook die avondklok? Het zijn gespreksonderwerpen van vandaag de dag in een hectische en verwarde Corona-tijd. Je kunt geen krant openslaan of je leest er van alles over. Iedereen heeft er zo z’n gedachten over. Wat je vooral leest en hoort zijn meningen. De feiten die aan de lock-down en avondklok ten grondslag liggen worden, na zo’n lange tijd dat we beperkt zijn in onze vrijheden, steeds minder interessant en komen daardoor in een ander perspectief te staan. En dat valt te begrijpen. Het water staat velen tot aan de lippen en bij sommigen is het er al over heen. De gehele samenleving raakt in een steeds diepere stress. Er vloeit zoveel energie uit ons weg en het vervelende is dat we dan de inhoud van alle berichtgevingen, bijvoorbeeld die van de periodieke persconferenties, niet meer helder tot ons kunnen nemen. De gevolgen van miscommunicatie zijn ergernissen en frustraties.

Spreek de verschillende voorkeurstalen.

Ter verduidelijking wil ik de problematiek benaderen vanuit de zes talen in de communicatie: de taal van logica, van normen en waarden, van mededogen, van verbeelding, van actie en reactie. Wij mensen spreken al deze 6 talen, alleen als we minder energie hebben vallen we terug op de ene taal die onze voorkeur heeft. Ontvangen we een boodschap in een taal die niet onze voorkeur heeft dan de is de kans groot dat we de inhoud missen, dat het langs ons heengaat.

Als je wilt dat iemand jouw boodschap hoort en begrijpt, spreek dan zijn of haar taal. Dit door bewust te kiezen voor een van de 6 talen die je tot je beschikking hebt. Echter, wil je dat iedereen jouw boodschap hoort, gebruik dan alle 6 talen om verbindend te communiceren.

 

Wat is jouw voorkeurstaal?

  • De taal van de logica

Het is nou eenmaal een feit dat er relatief meer besmettingen zullen ontstaan als we de avondklok en zeker als we de lock-down opheffen.

  • De taal van de normen en waarden

Naar mijn stellige overtuiging moeten we, hoe vervelend we dat ook vinden, nog doorgaan met de lock-down en avondklok om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt.

  • De taal van mededogen

Het is zo ontzettend verdrietig dat door die lock-down en avondklok zoveel mensen worden gedupeerd en vereenzamen.

  • De taal van de verbeelding

Tja, ik stel me zo voor hoe het zou gaan als we die lock-down en/of avondklok toch opheffen. Zou het dan toch …….

  • De taal van de actie

Beste meneer Rutte en De Jonge, kom met een plan om het land weer te ‘heropenen’.

  • De taal van de reactie

Die avondklok? Balen zeg!

 

Wil jij hierover meer weten en ook leren hoe je iedereen kan bereiken? Geef je dan op voor een communicatietraining.

Wil je meer weten of een afspraak maken?

0646852400