We krijgen allemaal wel eens van iemand uit onze werk- of leefomgeving kritiek. Vast en zeker kun je je dan ook wel herinneren dat je er niet goed mee omging. Je gaf een reactie waardoor er een conflict ontstond en misschien ontspoorde het volledig en liep het uit op een ruzie. Dat er door ons reageren een onverkwikkelijke situatie kan ontstaan is op zich niet bijzonder te noemen. Want, over het algemeen, kunnen we zeggen dat mensen moeite, ja soms heel veel moeite hebben met het ontvangen van kritiek, zelfs als die kritiek opbouwend en goedbedoeld is geuit.
Hoe de kritiek wordt verwerkt verschilt van persoon tot persoon. De ene persoon reageert beschuldigend op de kritiek, een ander geeft op een verdrietige wijze een reactie en weer iemand anders gaat over tot een verbale aanval op de kritiekgever. Maar in geen van die reacties kunnen we zeggen dat het effectief is. Toch kan je jezelf bekwamen om passend te reageren op kritiek. Door dat te kunnen minimaliseren we de kans dat het uit de hand loopt en dat over en weer nare spanningen ontstaan. Maar hoe?
Daarvoor wil ik twee oorzaken noemen die leiden tot miscommunicatie en die belangrijk zijn om te weten.
Wil jij ook de kunst van het effectief reageren onder de knie krijgen en de kans op gespannen situaties minimaliseren? Geef je dan op voor een training of workshop zodat ook jij weet wat werkt en wat niet. Meer weten? Neem dan contact op.