Wat doe jij als je iemand ziet of spreekt die zwaar gestresst is?

Je hebt vast wel eens of meer dan eens iemand in jouw omgeving meegemaakt die zich behoorlijk gestresst gedroeg. Wat dacht je toen? Laat maar, ik kan er toch niets aan veranderen. Of dacht je: Ik heb al eens eerder iets gedaan om iemand te helpen, echter zonder resultaat, dus wat ik ook doe, ik ben blijkbaar niet de aangewezen persoon om in zo’n situatie anderen te helpen. Maar heb je jezelf wel eens afgevraagd of je wel het goede deed. Want niet alles wat we dan doen is effectief. Daarom moet je weten wat de meeste kans van slagen heeft om iemand echt te helpen. Een ding staat vast. Doen we niets dan is de kans groot dat het van kwaad tot erger gaat, dat iemand in een burn- of bore-out of in wanhoop of depressie belandt. En dat gun je toch niemand.

Maar wat is dan het meest effectief om te doen? Om daar antwoord op te kunnen geven moet je allereerst het type stressgedrag kennen en weten waardoor het ontstaat. Daarna kun je een strategie bepalen die de meeste kans van slagen heeft om die persoon weer op het goede spoor terug te krijgen.

 

Wat voor zwaar stressgedrag signaleerde je?

Er zijn verschillende type stressgedragingen. Ik noem enkele voorbeelden. Het kan zijn dat je ziet dat iemand zwaar kritisch is, dat er niets deugt en dat hij of zij zich ergert en gefrustreerd is over allerlei (rand)zaken. Het kan zijn dat je iemand ziet die bezig is om zijn of haar mening op een schreeuwerige wijze aan anderen op te dringen. Het kan wellicht ook dat je iemand ziet die druk bezig is om ruzies uit te lokken of die de regels en gemaakte afspraken aan zijn of haar laars lapt en daarbij totaal geen rekening houdt met anderen. Mogelijk ziet je iemand die behoorlijk met zichzelf in de knoop ligt, zich zo onzeker gedroeg, en geen idee meer heeft hoe het verder moet. Maar misschien is het wel iemand die opeens weg was omdat die het niet meer zag zitten hoe hij één of meerdere taken moest volbrengen. Een andere mogelijkheid is als je iemand ziet die vooral bezig is om alle schuld op een klagerige wijze van zich af te schuiven om maar duidelijk te maken dat het niet aan hem of haar lag dat er iets niet goed gegaan was en zich zodoende onttrekt van zijn of haar verantwoordelijkheid. Wat je ook ziet, mijn advies is om in zo’n situatie er alles aan te doen om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat! Maar hoe? Wat is dan het meest effectief om te doen?

Serie van zes blogs

In een serie van zes blogs zal ik ingaan op veelvoorkomende distressgedragingen, waaraan je die herkent en waar het vandaan komt, aangevuld met tips hoe je daar het beste op kan reageren en wat je kan doen als je dergelijk gedrag bij jezelf waarneemt.

De zes blogs zijn:

 

 

Waar is het op gebaseerd?

Het Process Communication Model®(PCM) is een krachtig instrument dat antwoord geeft op verschillende vragen die gaan over effectief communiceren en het ontstaan van miscommunicatie en distress. Zo ook in deze serie van zes blogs. Het is een verbazingwekkend effectieve tool om het gedrag van jezelf en anderen beter te begrijpen en tegelijk geeft het ook handvatten om daar op in te spelen en te anticiperen.

 

Is jouw interesse ook al gewekt?

Wil je meer weten over de werking van PCM en het gemak dat je ervan hebt in je leven, zowel zakelijk als privé? Geef je dan op voor een training en leer effectief te communiceren en vooral ook verstandig te reageren bij het waarnemen van distress.

Inspired by Next Element

Wil je meer weten of een afspraak maken?

0646852400