Wat is het probleem en waardoor ontstaat dat gedrag?

 

  • Het probleem

Er zijn mensen die zich afsluiten, terugtrekken, onzichtbaar zijn en nergens meer op reageren. Vanuit de distress waarin ze verkeren sluiten zij zich af van de wereld om hen heen en worden ze makkelijk vergeten. Projecten, die ze begonnen zijn, maken ze niet af. Ze voelen zich onbekwaam en beschaamd en vragen niet om hulp of sturing. Door nergens meer op te reageren plaatsen zij zich los van hun omgeving en de realiteit en vergeten ze voor zichzelf en hun eigen verantwoordelijkheid zorg te dragen.

 

  • De achtergrond

Wat ze werkelijk nodig hebben, is zowel ruimte als tijd. Als deze behoeften niet op een positieve manier wordt vervuld, proberen ze het op een negatieve wijze door bijvoorbeeld zichzelf langer terug te trekken en zo zichzelf te isoleren. Waar ze dan eigenlijk mee zitten blijft vooral binnenskamers en wordt dan ook niet snel opgemerkt. Dit omdat het positief ‘alleen zijn’, behoefte hebbend aan ruimte en tijd, moeilijk te onderscheiden is van een negatief 'alleen zijn' door zichzelf terug te trekken en te isoleren. 

In hun streven naar rust om tot zichzelf te komen schieten ze hun doel voorbij door passief te gaan afwachten op instructies van buiten. Pas als ze hun eigen kracht ontdekken om zelf beslissingen te nemen en voor zichzelf op te komen, kan er een positieve wending plaatsvinden.

 

Wat te doen als je dit distressgedrag bij iemand observeert?

De sleutel is dat je er op moet inspelen door die persoon uit te nodigen om uit distress te geraken. Blijf daarbij kalm en geduldig en toon in geen geval emotie. Onthoud dat effectieve communicatie een kwestie is van voortdurende inspanning en begrip.

Hier volgen een aantal communicatietips:

  • Respecteer hun behoefte aan privacy. Heb daar begrip voor door hen voldoende tijd te geven om alleen te zijn. Forceer geen interactie als ze nog niet zo ver zijn. Houd echter wel de regie door duidelijke instructies te geven. 
  • Vertel directief wat je van hen verwacht. Daarbij is het wijs om niet te veel opdrachten tegelijk te geven. Doe het kort en bondig en koppel er ook een deadline aan vast zodat ze weten waar ze aan toe zijn.
  • Verwacht niet veel gezelligheid en praat met hen niet over veel dingen tegelijk. Als je vragen hebt stel dan open vragen en ga deze niet al zelf invullen als het lang duurt voor zij reageren. Voer geen druk uit, want dan voelen zij zich opgejut en klappen ze dicht.

 

Zorg dat je er wel voor hen bent als ze willen praten. Een simpele boodschap als "Ik ben er voor je wanneer jij gereed bent om te praten" kan heel geruststellend zijn.

 

Wat te doen als je dit bij jezelf constateert?

De sleutel is dat je beseft en accepteert dat je niet zonder meer jezelf kan terugtrekken als je niet de steun krijgt die je nodig hebt.

  • Herinner jezelf er aan dat je best in staat bent om jezelf aanwijzingen te geven wanneer je voor belangrijke beslissingen staat.
  • Omring jezelf met mensen die je vertrouwt en je kunnen vertellen wat je moet doen.
  • Plan perioden in om jezelf terug te trekken om even alleen te zijn.
  • Het is oké om nee te zeggen tegen allerlei activiteiten die je veel energie kosten en daardoor jouw batterij versneld laten leeglopen.

 

 

Serie van zes blogs

In een serie van zes blogs over veelvoorkomende negatieve stressgedragingen zal ik ingaan hoe je daarop het beste kan inspelen. Lees ze allemaal om te ontdekken waarom mensen doen zoals ze doen, en hoe je een positief verschil kan maken.

De andere blogs zijn:

 

Waar is het op gebaseerd?

Het Process Communication Model®(PCM) is een effectief instrument dat antwoorden geeft op diverse vragen met betrekking tot effectieve communicatie en het voorkomen van miscommunicatie en stress. In een reeks van zes blogs, deze en nog vijf andere, wordt ingezoomd op hoe te communiceren in verschillende situaties van hevige distress.

 

Is jouw interesse ook al gewekt?

PCM is een verbazingwekkend effectieve tool om het gedrag van jezelf en anderen beter te begrijpen en tegelijk geeft het ook handvatten om daar op in te spelen en te anticiperen. Wil je meer weten over de werking van PCM en het gemak dat je ervan hebt in je leven, zowel zakelijk als privé? Geef je dan op voor een training.

Wil je meer weten of een afspraak maken?

0646852400